Gantung

My new favourite song, enjoy.

Ku harus menemui cintaku
Mencari tahu hubungan kita
Apa masih atau tlah berakhir

Kau menggantungkan hubungan ini
Kau diamkan aku tanpa sebab
Maunya apa ku harus bagaimana
Kasih?
Sampai kapan kau gantung
Cerita cintaku memberi harapan
Hingga mungkin ku tak sanggup lagi
Dan meninggalkan dirimu

Detik-detik waktu pun terbuang
Teganya kau menggantung cintaku
Bicaralah biar semua pasti

Tentunya hubungan cinta denganmu
Membuat ku sakit
Hingga mungkin ku tak sanggup lagi
Dan meninggalkan dirimu

Published in: on April 30, 2008 at 8:21 am  Comments (4)  

6 Great Management Lessons (JOKES)

Quite busy lately. so, i just copy some ‘lessons’ for u guys to enjoy.. so, enjoy laughing.. 😀

 

Lesson 1


A man is getting into the shower just as his wife is finishing up her shower, when the doorbell rings. The wife quickly wraps herself in a towel and runs downstairs. When she opens the door, there stands Bob, the next-door neighbor. Before she says a word, Bob says, “I’ll give you $800 to drop that towel.” After thinking for a moment, the woman drops her towel and stands naked in front of Bob. After a few seconds, Bob hands her $800 and leaves. The woman wraps back up in the towel and goes back upstairs. When she gets to the bathroom, her husband asks,
“Who was that?” ”
It was Bob the next door neighbor,” she replies. “Great!” the husband says, “did he say anything about the $800 he owes me?”Moral of the story: If you share critical information pertaining to credit and risk with your shareholders in time, you may be in a position to prevent avoidable exposure

Lesson 2
A priest offered a woman a lift. She got in and crossed her legs, forcing her gown to reveal a leg. The priest nearly had an accident. After controlling the car, he stealthily slid his hand up her leg. The woman said, “Father, remember Psalm 129?” The priest removed his hand. But, changing gears, he let his hand slide up her leg again. The woman once again said, “Father, remember Psalm 129?” The priest apologized “Sorry, but the flesh is weak.” Arriving at their destination, the woman sighed heavily and went on her way. On his arrival at the church, the priest rushed to look up Psalm 129. It said, “Go forth and seek, further up, you will find glory.”

Moral of the story: If you are not well informed in your job, you might miss a great opportunity

Lesson 3
A sales rep, an administration clerk, and the manager are walking to lunch when they find an antique oil lamp. They rub it and a Genie comes out. The Genie says, “I’ll give each of you just one wish.” “Me first! Me first!” says the admin clerk. “I want to be in the Bahamas, driving a
speedboat, without a care in the world.” Puff! She’s gone. “Me next! Me next!” says the sales rep. “I want to be in Hawaii, relaxing on the beach with my personal masseuse, an endless supply of Pina Coladas and the love of my life. Puff! He’s gone. “OK, you’re up,” the Genie says to the manager. The manager says, “I want those two back in the office after lunch.”

 

Moral of the story: Always let your boss have the first say
Lesson 4
An eagle was sitting on a tree resting, doing nothing. A small rabbit saw the eagle and asked him, “Can I also sit like you and do nothing?” The eagle answered: “Sure, why not.” So, the rabbit sat on the ground below the eagle and rested. All of a sudden, a fox appeared, jumped on the rabbit and ate it.

Moral of the story: To be sitting and doing nothing, you must be sitting very, very high up

Lesson 5
A turkey was chatting with a bull. “I would love to be able to get to the top of that tree,” sighed the turkey, “but haven’t got the energy.” “Well, why don’t you nibble on some of my droppings?” replied the bull. They’re packed with nutrients.” The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reach the lowest branch of the tree. The next day, after eating some more dung, he reached the second branch. Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree. He was promptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree.

Moral of the story: Bullshit might get you to the top, but it won’t keep you there

Lesson 6
A little bird was flying south for the winter. It was so cold the bird froze and fell to the ground into a large field. While he was lying there, a cow came by and dropped some dung on him. As the frozen bird lay there in the pile of cow dung, he began to realize how warm he was. The dung was actually thawing him out! He lay there all warm and happy, and soon began to sing for joy. A passing cat heard the bird singing and came to investigate. Following the sound, the cat discovered the bird under the pile of cow dung, and promptly dug him out and ate him.

Moral of the story: (1) Not everyone who shits on you is your enemy (2) Not everyone who gets you out of shit is your friend (3) And when you’re in deep shit, it’s best to keep your mouth shut!

 

 

 

 

Published in: on April 23, 2008 at 11:22 am  Comments (2)  

Saya Telah DiTag..

wah, seronoknye first time di tag dan trime kaseh kepada daoz kerna memberi peluang ini, hehehe.

1. At what age do you wish to marry?
# Err, u mean my next marriage? haha, kidding.. maybe 30 or ++

2. If you can turn into anything, what do you wish you can turn into?
# An invisible man, boleh skodeng2, hahaha…

3. If you were stranded on an desert island, who are the 3 blog buddies you would take with you? Why?
# Abbas – Boleh jadi imam,  time ni la kite patut tobat byk2…
# Judo – Die kuat, leh suh buat shelter, cari kayu api, cari makanan, pendek kata, jadi balaci la, hahaha
# Tito – Hah, die ni bleh jadi tukang masak, pandai masak die ni.

4.Where is the place that you want to go most?
# erm, i would say JAPAN.

5. If you have one dream to come true, what would it be?
# To rule the world, muahahaha..

6. Do you believe in seeing the rainbow after the rain?
# Of course la, kan time blaja sains dl dh ajar bab pembiasan.

7. What are you afraid to lose the most right now?
# Losing control of myself..

8. Do you want your first born child to be a girl or boy?
# A boy, and twin would be nice, hehehe..

9. If you meet someone you love, would you confess to him/her?
# Er, yes.. but maybe takes some time to confess, hehehe..

10. List out three good things of the person who tagged you.
# Daoz? emm.. baik ati, kacak dan disukai ramai.. hik3..

11. What colour do you like? Why?
# Hitam kegemaran ku.. nama saya RIE, hik3.. y? match ngan semua warna.

12. What type of person do you hate the most?
# B.A.C.K.S.T.A.B.B.E.R

13. What would you do if you won a million dollars?
# Bayar utang, buat modal bisnes n many more..

14. What is your ambition?
# Multi-Billionaire, hohoho..

15. If you are given a chance to meet one of your friend right now, who would it be?
# Fendy. Aku nak naruto!!!!

16. If you have a chance, which part of your character would you like to change?
# Erm, sikap ske melengah2kan keje.. very dangerous disease.

17. What would you most want to achieve right now?
# To excel my business.

18. What do you think is the most important thing in your life?
# Money.

19. If there’s one thing in your life you want to do but yet unable to, what would it be?
# nak blaja sign language and playing piano. teringin sangat2…

20. Among all the questions asked, which one do u like most? Why?
# 1. y? soal kawen tu, mesti la seronok, hahaha.


And these are the next lucky persons, you have been tagged! :p

1. Raja Azrul
2. Azwan
3. Tito
4. Syafiq
5. Bob

 

 

Published in: on April 8, 2008 at 12:13 pm  Comments (11)  
Tags:

Dark Side

I do believe that everyone in this world has their own dark side. well, at least i know i have. i may appear as “good boy” in every person’s eye that i have met, but believe me, im not that good as people expected. i have my own dark side, which i thought as the most evil ‘thing’ that ever exist in me. sometimes, without any warning, without any sign, i will had an urge to reveal this dark side, and when it happen, i will advice people around me not to get too close to me. its not a split identity or any psychological problem, its just something that makes me, me.

owh, this dark side of me has name too, but sorry, im not going to share it with u guys. This dark side of me creates most of the darkest secret that i ever possessed. so, if you wanna be fren with me, you have to accept the way i am now. if you cannot, then just walk away and no one will be hurt. thank you.

128297177299220000drjekylmrh.jpg

Published in: on April 2, 2008 at 3:54 pm  Comments (1)  

Err, ntah…

When you refuse me
You confuse me
What makes you think I’ll let you in again?
Think again my friend
Go on misuse me and abuse me
I’ll come out stronger in the end

And does it make you sad?
To find yourself alone
And does it make you mad?
To find that I have grown
I’ll bet it hurts so bad
To see the strength that I have shown

aku agk sibuk minggu ni. siri Milikya Kembali kemungkinan tidak dapat dikeluarkan minggu ni, tp insyaAllah minggu depan siri 2 akan diterbitkan (cewah, mcm majalah plak). so, sementara tu, bace jer la entry2 yang merapu2 dl, hehehe. owh ya, kepada yang telah mengomen siri 1, terima kasih atas komen yang membina dari anda. insyaAllah for the next series, i’ll improve my writing. thanks again.

Published in: on Mac 27, 2008 at 12:20 pm  Tinggalkan Komen  

Sweetest Goodbye

Where you are,
seems to be as far as an eternity
Out stretched arms, open hearts
and If it never ends, then when do we start?
I’ll never leave you behind,
or treat you unkind,
I know you understand
And with a tear in my eye
give me the sweetest goodbye,
that I ever did receive…

Published in: on Mac 26, 2008 at 8:48 am  Tinggalkan Komen  

Barang Lama

Minggu lepas, ada dua cuti (hanya di sabah & sarawak) sempena memperingati dua peristiwa penting yang berkaitan dengan dua agama. Pertama, Maulidur Rasul yang jatuh pada 20/3/2008 bersamaan 12 rabiulawal 1429 hijrah dan kedua Good Friday yang jatuh pada hari berikutnya. Bagi orang Islam, memang sedia maklum bahawa pada 12 rabiulawal setiap tahun akan di sambut sempena memperingati hari keputeraan Rasul Junjungan kita, Muhammad s.a.w. Tapi mungkin ada yang tidak tahu apa itu Good Friday. Good Friday pula disambut oleh orang-orang yang beragama Kristian sempena memperingati hari penyaliban Jesus. Ada juga yang memanggil ia sebagai Holy Friday atau Great Friday. Tentang tarikh ia disambut pula tidak pula berapa diketahui, yang aku tahu memang setiap tahun pasti ada Good Friday (itu pun aku ketahui melalui kalendar cuti). siapa-siapa yang tahu, boleh bagi info kat aku ya, hehehe.

ok, aku kat sini bukanlah nak tulis detail pasal dua peristiwa penting tersebut, tu mukadimah je. yang aku nak kisahkan disini ialah oleh sebab dua hari tersebut jatuh pada hari khamis dan jumaat, maka aku ada cuti yang agak panjang untuk balik ke rumah aku di KK. ya, inilah sebenarnya yang aku nak cerita, CUTI, hahaha.

Cuti aku kali ini macam cuti biasa juga, cuma kali ini aku banyak memerap di rumah. ada lah gak keluar jalan-jalan, tengok keindahan panorama malam, tapi kebanyakan masa aku habiskan di rumah (kerana minggu itu aku ketiadaan tonggak utama perancang aktiviti). Oleh kerana tiada benda nak buat, aku pun menyelongkar barang-barang lama aku. Semua barang-barang yang sudah tidak terpakai disimpan dalam bilik aku (bilik tidur merangkap bilik dimensi penyimpanan barang). Aku terjumpa beberapa barang yang betul-betul buat aku mengimbau kisah-kisah zaman muda-muda dulu, hehehe. Antaranya ialah:

1. Badge sekolah rendah (2 jenis sekolah rendah).
2. Metrik kad sekolah menengah (2 jenis kad metrik).
3. Koleksi buku komik Penyiasat Remaja (tinggal x smp 10 buah, sadisnya).
4. Lima (batang) rekoder.

Dulu bapa aku bekerja di JKR, jadi banyak kali transfer tempat. hampir seluruh daerah di Sabah aku dah merasa. Sebab tu aku ada dua sekolah rendah. Satu di SK Pekan 2, Lahad Datu dan satu di SK Tanjung Aru 1, KK. Lepas lulus cemerlang UPSR, aku terbang ke bumi kenyalang, masuk MRSM Kuching. Time tu kt Sabah MRSM takde lagi. Lepas tiga tahun belajar MRSM Kuching, aku transfer pula ke bumi semenanjung, masuk MRSM Jasin, Melaka. Sebab tu aku ada 2 kad metrik time sekloah menengah. Time blajar kt U lg la, sampai 4 kad metrik aku ada. bukan hilang, tapi U aku tu memang rajin tukar pesen kad metrik, tu yang ada sampai 4 tu.

Time sekolah menengah, satu kegemaran aku ialah mengumpul komik Penyiasat Remaja. Komik lain pun aku minat baca gak, tapi kawan-kawan aku yang kumpul, aku tumpang baca je, hehehe. Aku suka betul ngan Penyiasat Remaja ni, watak utama dia Hajime Kindaichi dan pembantu setia dia Miyuki Nanase. Cara dia selesaikan kes-kes pembunuhan dan motif di sebalik pembunuhan betul-betul menarik hati aku. Sampai sekarang aku baca lagi komik tu tapi dah tak dapat kumpul sebab macam dah takde pun komik tu kt kedai. Siapa-siapa yang boleh bantu aku dapatkan koleksi penuh komik ni, sila lah berhubung dengan aku coz aku memang gilakan komik ini. Dulu aku hampir mengumpul koleksi penuh komik ni (coz tak pernah miss beli), tapi banyak yang hilang. Ada kawan pinjam tak pulangkan lah, missing in action la (hahaha), macam-macam lagi la. So, siapa-siapa yang boleh tolong aku, hulurkan bantuan, ringankan beban…

Semua ahli family dan kawan-kawan aku tahu yang aku gemar meniup rekoder. Entah la, mungkin sebab alat ni je yang aku tau main, hahaha. Macam-macam lagu aku mainkan. Semua pun main cari note sendiri (sebab aku ni buta note). Tapi ok la, setakat ni mungkin ada la kot dalam 50 lagu aku dapat main (tidak termasuk lagu kanak2 riang). Tapi tak tersangka pula aku menyimpan sampai 5 batang rekoder. Aku ingat hilang je selama ni, sebab tu asyik bweli baru je (bukan mahal pun). Satu benda yang aku teringin nak belajar ialah bermain piano tapi takde peluang lagi. Mungkin suatu hari nanti, insyaAllah.

itulah serba sedikit tentang barang-barang lama yang betul-betul menyimpan banyak kenangan di zaman muda mudi. Lepas ni aku nak selongkar lagi barang-barang lama, mana tahu terjumpa lagi barang-barang yang menyimpan seribu satu kenangan di zaman nan silam, hahahaha. sekian untuk kali ini, terima kaseh.

Published in: on Mac 25, 2008 at 10:31 am  Comments (2)  

Tulisan Yang Pertama

kepada para pelawat sekalian, di sini aku nak tekankan bahawa Miliknya Kembali adalah hasil penulisan aku yang pertama. Memang nampak sangatlah ke amaturan nya tuh, hahaha. but insyaAllah it will get better in the next series, i promise. So, komen2 MEMBINA dari anda semua adalah dialu-alukan. Terima Kaseh. 

Published in: on Mac 19, 2008 at 10:43 am  Tinggalkan Komen  

Miliknya Kembali – 1

Hatinya sakit. Hatinya pedih. Hatinya panas membara. Angin semilir pagi yang berhembus tatkala dia melakukan rutin hariannya menjemur ikan di tepi pantai pun tidak mampu untuk memadamkan bara dihatinya. Mungkin kalau ribut sekalipun yang melanda tidak juga mampu untuk menyejukkan hatinya. Berbekas benar rasa dihati, sakitnya masih terasa hingga kini walaupun peristiwa itu telah berlaku lebih dua minggu lepas. Ya, memang aku perempuan kampung yang tidak berpelajaran tinggi, tapi sekurang-kurangnya aku tidak kurang ajar dan aku masih punya adab sopan sebagai seorang manusia, tidak seperti engkau yang tidak ubah seperti haiwan yang tidak dididik dengan tatasusila dan perilaku seperti orang yang punya hati dan perasaan. Kalau sahaja dia jumpa lagi lelaki itu disini, pasti dia akan ajar lelaki itu cukup-cukup. Biar lelaki itu tahu menghormati orang, tahu menjaga adab sopan dan yang paling utama dia mahu ajar lelaki itu supaya tahu untuk tidak menyinggung perasaan orang secara terang-terangan.

“Kau ni kenapa lagi Ika? Tak habis-habis lagi ke kau marah fasal tu?”

Lamunannya terhenti apabila mendengar teguran dari Pak Tam nya, satu-satunya keluarga yang dia ada di dunia ini. Ika berpaling. Kelihatan Pak Tam sedang membawa sebakul lagi ikan untuk dikeringkan.

“Ini ikan dari semalam yang tak sempat nak dikeringkan”, ujar Pak Tam sambil menghulurkan bakul itu kepada Ika.

Semalam hujan turun dengan lebatnya. Angin pun bertiup dengan kencang. Para nelayan semua tidak turun ke laut kerana ombak yang tinggi. Begitulah kehidupan sebagai nelayan, mencari rezeki bergantung kepada keadaan cuaca. Kadang-kadang, kalau laut tenang, hasilnya pula tidak seberapa. Tapi mereka masih bersyukur di atas segala nikmat yand diberikan-Nya.

“Ika bukan apa Pak Tam. Malu Ika dibuatnya. Tak jadi kat Pak Tam, boleh lah Pak Tam cakap macam tu. Cuba jadi dekat Pak Tam, mesti Pak Tam pun rasa apa yang Ika rasa sekarang”.

“Kau yang degil. Aku dah larang kau pergi sana, kau pergi juga. Hah, sekarang benda dah jadi macam ni, baru lah kau nak marah-marah, nak muncungkan mulut kau tu. Kalau cukup sebulan kau muncungkan mulut kau tu, sah lepas ni kau boleh berkawan dengan itik-itik kat belakang rumah kita tu”.

Ika tergelak mendengar gurauan Pak Tamnya. Pak Tam pun kelihatan senang melihat senyuman mula terbit di muka Ika. Itulah Pak Tam, ada saja caranya untuk menghiburkan hati Ika. Pak Tam lah yang selalu berada di sisi Ika. Tidak kira waktu senang atau susah, waktu menangis atau gembira. Ika bersyukur, walaupun dia telah telah menjadi yatim piatu, dia masih punya tempat untuk menumpang kasih.

Selesai menjemur semua ikan-ikan di dalam bakul yang terakhir, Ika bingkas bangun dari duduknya. Terasa letih juga kerana hampir setengah jam juga dia menyudahkan kerja-kerjanya. Pak Tam pula telah lama beredar dari tempat penjemuran. Mungkin Pak Tam nak baiki jala ikannya yang sedikit rosak akibat tersangkut di pokok kelapa ketika angin bertiup kencang semalam, fikir Ika. Ika memandang jauh ke laut. Terasa sedikit tenang hatinya melihat keindahan pantai yang memutih dan alunan ombak yang sekali sekala menghempas garang tepian pantai. Mengapa ada orang yang sanggup untuk memusnahkan keindahan ini? Ika tiba-tiba teringat akan lelaki itu. Hatinya kembali sakit. Mengapa lah manusia seperti lelaki itu wujud dalam dunia ini?

Lamunan Ika tiba-tiba terganggu apabila pandangan matanya tertangkap satu objek asing di tepi pantai. Hatinya tiba-tiba berdebar. Dia mula mengatur langkah untuk menuju kearah objek itu. Debaran hatinya semakin kuat apabila dia semakin menghampiri objek itu. Ika tergamam, kali ini hatinya tidak lagi berdebar kuat tapi hampir sahaja berhenti apabila objek yang mula disangkanya batang kayu yang terhanyut rupa-rupanya tubuh manusia. Seorang lelaki yang masih lengkap berpakaian. Ada kesan luka di kepala lelaki itu. Ika membongkokkan badannya, cuba-cuba melihat kalau ada tanda-tanda lelaki itu masih bernafas. Dia lega tatakala melihat ada ombakan kecil di dada lelaki itu menandakan dia masih lagi bernafas. Ika memberanikan diri untuk melihat lebih dekat lelaki malang itu. Tiba-tiba wajah Ika berubah. Perasaaan simpati yang mula-mula bersarang dihatinya mula pudar tatkala melihat wajah lelaki itu. Lelaki ini lah yang mengakibatkan dia marah selama dua minggu berturut-turut! Lelaki yang kurang ajar yang tidak tahu adab sopan yang pernah menghinanya dua minggu lepas. Kejadian itu mula berputar kembali di kotak fikiran Ika dan dia masih ingat dengan jelas bait-bait kata nista yang keluar dari mulut lancang lelaki itu.

Bersambung…

Published in: on Mac 19, 2008 at 10:27 am  Comments (6)  

Miliknya Kembali

Kerana satu tragedi, dia kehilangan segala-galanya…

Kerana dendam, dia menjadi bukan dirinya…

dan kerana cinta, segala miliknya kembali…

Namun, akankah hilang segala yang baru dimiliki?

 

~AKAN DATANG~

Published in: on Mac 13, 2008 at 10:02 am  Comments (7)