Dark Side

I do believe that everyone in this world has their own dark side. well, at least i know i have. i may appear as “good boy” in every person’s eye that i have met, but believe me, im not that good as people expected. i have my own dark side, which i thought as the most evil ‘thing’ that ever exist in me. sometimes, without any warning, without any sign, i will had an urge to reveal this dark side, and when it happen, i will advice people around me not to get too close to me. its not a split identity or any psychological problem, its just something that makes me, me.

owh, this dark side of me has name too, but sorry, im not going to share it with u guys. This dark side of me creates most of the darkest secret that i ever possessed. so, if you wanna be fren with me, you have to accept the way i am now. if you cannot, then just walk away and no one will be hurt. thank you.

128297177299220000drjekylmrh.jpg

Advertisements
Published in: on April 2, 2008 at 3:54 pm  Comments (1)  

Barang Lama

Minggu lepas, ada dua cuti (hanya di sabah & sarawak) sempena memperingati dua peristiwa penting yang berkaitan dengan dua agama. Pertama, Maulidur Rasul yang jatuh pada 20/3/2008 bersamaan 12 rabiulawal 1429 hijrah dan kedua Good Friday yang jatuh pada hari berikutnya. Bagi orang Islam, memang sedia maklum bahawa pada 12 rabiulawal setiap tahun akan di sambut sempena memperingati hari keputeraan Rasul Junjungan kita, Muhammad s.a.w. Tapi mungkin ada yang tidak tahu apa itu Good Friday. Good Friday pula disambut oleh orang-orang yang beragama Kristian sempena memperingati hari penyaliban Jesus. Ada juga yang memanggil ia sebagai Holy Friday atau Great Friday. Tentang tarikh ia disambut pula tidak pula berapa diketahui, yang aku tahu memang setiap tahun pasti ada Good Friday (itu pun aku ketahui melalui kalendar cuti). siapa-siapa yang tahu, boleh bagi info kat aku ya, hehehe.

ok, aku kat sini bukanlah nak tulis detail pasal dua peristiwa penting tersebut, tu mukadimah je. yang aku nak kisahkan disini ialah oleh sebab dua hari tersebut jatuh pada hari khamis dan jumaat, maka aku ada cuti yang agak panjang untuk balik ke rumah aku di KK. ya, inilah sebenarnya yang aku nak cerita, CUTI, hahaha.

Cuti aku kali ini macam cuti biasa juga, cuma kali ini aku banyak memerap di rumah. ada lah gak keluar jalan-jalan, tengok keindahan panorama malam, tapi kebanyakan masa aku habiskan di rumah (kerana minggu itu aku ketiadaan tonggak utama perancang aktiviti). Oleh kerana tiada benda nak buat, aku pun menyelongkar barang-barang lama aku. Semua barang-barang yang sudah tidak terpakai disimpan dalam bilik aku (bilik tidur merangkap bilik dimensi penyimpanan barang). Aku terjumpa beberapa barang yang betul-betul buat aku mengimbau kisah-kisah zaman muda-muda dulu, hehehe. Antaranya ialah:

1. Badge sekolah rendah (2 jenis sekolah rendah).
2. Metrik kad sekolah menengah (2 jenis kad metrik).
3. Koleksi buku komik Penyiasat Remaja (tinggal x smp 10 buah, sadisnya).
4. Lima (batang) rekoder.

Dulu bapa aku bekerja di JKR, jadi banyak kali transfer tempat. hampir seluruh daerah di Sabah aku dah merasa. Sebab tu aku ada dua sekolah rendah. Satu di SK Pekan 2, Lahad Datu dan satu di SK Tanjung Aru 1, KK. Lepas lulus cemerlang UPSR, aku terbang ke bumi kenyalang, masuk MRSM Kuching. Time tu kt Sabah MRSM takde lagi. Lepas tiga tahun belajar MRSM Kuching, aku transfer pula ke bumi semenanjung, masuk MRSM Jasin, Melaka. Sebab tu aku ada 2 kad metrik time sekloah menengah. Time blajar kt U lg la, sampai 4 kad metrik aku ada. bukan hilang, tapi U aku tu memang rajin tukar pesen kad metrik, tu yang ada sampai 4 tu.

Time sekolah menengah, satu kegemaran aku ialah mengumpul komik Penyiasat Remaja. Komik lain pun aku minat baca gak, tapi kawan-kawan aku yang kumpul, aku tumpang baca je, hehehe. Aku suka betul ngan Penyiasat Remaja ni, watak utama dia Hajime Kindaichi dan pembantu setia dia Miyuki Nanase. Cara dia selesaikan kes-kes pembunuhan dan motif di sebalik pembunuhan betul-betul menarik hati aku. Sampai sekarang aku baca lagi komik tu tapi dah tak dapat kumpul sebab macam dah takde pun komik tu kt kedai. Siapa-siapa yang boleh bantu aku dapatkan koleksi penuh komik ni, sila lah berhubung dengan aku coz aku memang gilakan komik ini. Dulu aku hampir mengumpul koleksi penuh komik ni (coz tak pernah miss beli), tapi banyak yang hilang. Ada kawan pinjam tak pulangkan lah, missing in action la (hahaha), macam-macam lagi la. So, siapa-siapa yang boleh tolong aku, hulurkan bantuan, ringankan beban…

Semua ahli family dan kawan-kawan aku tahu yang aku gemar meniup rekoder. Entah la, mungkin sebab alat ni je yang aku tau main, hahaha. Macam-macam lagu aku mainkan. Semua pun main cari note sendiri (sebab aku ni buta note). Tapi ok la, setakat ni mungkin ada la kot dalam 50 lagu aku dapat main (tidak termasuk lagu kanak2 riang). Tapi tak tersangka pula aku menyimpan sampai 5 batang rekoder. Aku ingat hilang je selama ni, sebab tu asyik bweli baru je (bukan mahal pun). Satu benda yang aku teringin nak belajar ialah bermain piano tapi takde peluang lagi. Mungkin suatu hari nanti, insyaAllah.

itulah serba sedikit tentang barang-barang lama yang betul-betul menyimpan banyak kenangan di zaman muda mudi. Lepas ni aku nak selongkar lagi barang-barang lama, mana tahu terjumpa lagi barang-barang yang menyimpan seribu satu kenangan di zaman nan silam, hahahaha. sekian untuk kali ini, terima kaseh.

Published in: on Mac 25, 2008 at 10:31 am  Comments (2)  

The Reason

I’m not a perfect person
There’s many things I wish I didn’t do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I’ve found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I’m sorry that I hurt you
It’s something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why i need you to hear

I’ve found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

I’m not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I’ve found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I’ve found a reason to show
A side of me you didn’t know
A reason for all that I do
And the reason is you

Published in: on Mac 7, 2008 at 10:12 am  Comments (1)  

Sadness From The Past

Sadness.. i try my hard to avoid this feeling. Whenever the dark past haunted me, this sadness will come. No matter how hard i try to forget it or no matter how far i run from the trobules, it still haunted me, everyday in my life.

 Then, one day, i learn that all the bad feelings and bad things you do in your past will never leave u alone. You cant never get rid of it from your life. All you can do is to learn to live with it and try to improve yourself not to make the same mistake again.

The big question is, do you really want to learn from the mistake?

Everyone has secret and some secret are better remain as secret and you should respect others for not telling their secrets.

Some people can learn by themself and some people needs other people to help them to learn. As for me, let me learn my mistake by myself and hope people will understand and respect my decission.

funny pictures

                         ~Si Botet Yang Kesedihan~

Published in: on Mac 6, 2008 at 4:48 pm  Tinggalkan Komen  

Kisah Cinta Terhalang

pagi yang hening. kira2 pukul 6.45 pagi aku terjaga dari tidur apabila terdengar suara kecoh2 dari pintu depan rumah. kedengaran seperti adik perempuan ku sedang bergaduh dengan seseorang.

“Pergi balik, dia tiada dirumah. jangan datang sini lagi dan jangan berkawan dengan dia lagi”.

 Lebih kurang begitulah aku dengar adik aku marah2. Tapi tidak kedengaran pula suara pihak yang dimarah tu. Aku pun pelik, siapa la yang dimarah oleh adik aku ni. Takkan la pula adik aku sampai hati halau balik kawan aku yang datang melawat dan lebih pelik lagi, takkan la pula ada orang yang mahu datang ke rumah kami pagi2 buta ni.

 Dalam keadaan mamai, aku pun bangun dan terus menuju ke depan rumah. Kelihatan si Botet (our male pet cat) berada dibelakang adik aku, duduk senyap2 tanpa megeluarkan sebarang bunyi (memang kucing kami ni agak pendiam kucingnya. malu2 kucing kot). Adik aku masih lagi tercegat depan pintu. Aku pun tanyalah apa yang kecoh2 di pagi yang hening ni. Dengan wajah yang slamber, adik aku menunjukkan sesuatu yang membuatkan dia marah2 pagi itu. Aku hampir pengsan, bukan kerana terkejut atau takut, tapi hampir pengsan ketawa. Rupa2nya adik aku marahkan kucing betina jalanan yang selalu datang kerumah kami sejak akhir2 ni. Ni kes nak ajak si Botet dating la ni, adei. Apakan daya Botet, cintamu terhalang dek kerana perbezaan darjat.  

Adik aku ni bukanlah jenis yang pemarah, tapi dia sebenarnya geram dengan kucing betina tu yang selalu mencuri lauk dan makanan si Botet. Dah la tu, siap sepahkan rumah kami lagi. Erm, kalau kucing betina tu tau adab sopan dan jaga tingkahlaku selaku kucing betina yang baik2, mungkin kami tidak ada masalah untuk menerima ia dalam keluarga kami, hahahaha.

Tapi, kalau si Botet bukan dalam jagaan keluarga kami, mungkin tiada masalah bagi ia untuk menjalin cinta dengan sesiapa jua ia suka (ya, kami memang pemilih). sabar jer la ye Botet.

p/s: cerita ini adalah cerita yang direct to point, tiada maksud yang tersirat melainkan yang tersurat sahaja. jadi, jangan pandai2 nak salah tafsirkan cerita ini, sekian.

Published in: on Mac 5, 2008 at 12:36 pm  Comments (3)