little update

i left tagibang for good. now hunting for some new life. 2morrow i got a test untuk kemasukkan jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik and soon akan ade interview utk jawatan lecturer kt MRSM. so, wish me luck guys.

Advertisements
Published in: on Februari 20, 2009 at 9:07 pm  Comments (6)  

Presentation Yang Cemerlang

Alhamdulillah, x disangka2, presentation LI aku berjalan dengan gemilangnya. Saat yang x dapat dilupakan apabila Puan Awanis dan Cik Noorlin katakan

“You are a different person now, Zamrie.. we are proud of you”..

Hampir sahaja aku menangis kat depan diorang tadi tapi kene tahan la sket, kang x psl2 diorang ckp aku ni over plak, hahaha.

Sekarang aku nak pikirkan lak camne nak menjilid report aku. adei, x abes lagi rupenye keje aku, huhuhu. ok, back to work now…

Published in: on Mei 29, 2008 at 11:15 am  Comments (4)  

Journey To The West

Pada tanggal 25.5.2008, aku pulang ke KK. Adik aku x dapat nak ikut coz die bertugas untuk Pesta Kaamatan. almklumla, Kaamatan ni la perayaan terbesar kt Sabah. Bagi sesiapa yang x tahu, Pesta Kaamatan ni bermaksud Pesta Kesyukuran atas hasil2 padi yang diperoleh tahun ni. Biasanya kaum Kadazan Dusun yang merayakan pesta ni. Tapi atas semangat perpaduan, kaum lain kat Sabah pun join gak skali. Kalau di Sarawak pesta ni dinamakan Gawai. Ok, kali ni bukan nak cerita pasal pesta2 ni, tapi aku nak cerita pasal perjalanan aku ke Semenanjung.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana akhirnya semalam, 26.5.2008 kira2 pukul 10.40 malam aku tiba di LCC KLIA dengan selamatnya. Selain masalah selesma yang teruk, perjalanan kali ini dikira ok. Nasib baik ade sorang mamat yang baik hati duduk kat sebelah aku offer tisu. Mungkin die kesian tgk aku asyik lap2 idung (atau mungkin die jijik sbnrnye?).

Dari airport, aku naik skybus menuju ke KL Sentral. Mau sejam lebih gak perjalanan tu. Memang letih gile. Dah la keadaan diri yang x brape nak sihat. Tp nasib baik la ade Fendy yang melayan sms dengan aku sepanjang perjalanan. xde la rase bosan sangat. Sesampai jer kt KL Sentral, aku kene plak naik Putra untuk sampai ke Setiawangsa. Judo cakap dekat sikit nak fetch aku nanti. Jam menunjukkan lagi 10 minit nak pukul 12. Fendy yang sentiasa melayan sms ngan aku mule la takutkan aku mengatakan yang tren dah xde. Nasib baik mulut die x masin kali ni (coz sblm ni die ckp flite aku delay n akhirnye betul2 delay). Aku dapat naik tren TERAKHIR. Fuh, memang nasib baik giler.

Sampai di Setiawangsa, dari jauh aku tengok Judo datang dgn motornye. Sebelum sampai ke rumah die, kitorang makan dulu. aku mmg lapar gile tp mungkin sbb org Sabah cakap ‘limpas lapar sudah’, aku hanya mampu menghabiskan roti telur sekeping. time kt dlm skybus bukan main lagi fikir nak makan banyak2, tp akhirnye Judo yang makan banyak. Er, maksud aku makan banyak dari aku, hehehe. Selesai makan, kami pun balik ke rumah dan aku terus tido, hahaha. X sempat nak borak lama2 dengan Judo. Lgpon aku kesian kat die coz pagi esok (hari ini) die kene pegi keje.

Hari ini, 27.5.2008, aku x punya apa2 aktiviti yang khusus. Selain sempat menulis post kali ni (thanx to Judo coz ade Internet Connection), aku fikir nak siapkan report LI aku. Sampai di UMP nanti aku hanya perlu Present je. Mungkin petang or malam ni aku akan ke tempat Fendy. Lepas tu, keesokan paginya aku akan ke Pudu untuk bertemu Azwan dan Raja (Azrul) dan dari Pudu kami akan sama2 menaiki bas ke UMP. Fuh, begitula sedikit sebanyak program perjalanan aku kali ni. Tapi ade lagi 1 tujuan yang belum dibuat iaitu menguruskan komputer aku. Harap2 aku sempat untuk melakukan semuanya.

Setakat ni dulu catatan perjalanan aku pada hari pertama di Semenanjung. InsyaAllah, kalau ade rezeki lagi, aku akan sambung menulis lagi. Sekian.

Published in: on Mei 27, 2008 at 11:50 am  Comments (1)  

Bila Pernah Takut

aku takut berada dalam terang,
kerana gelap itu pasti akan bertandang..

Aku takut untuk bermimpi indah,
kerana pabila ku terjaga,
segalanya kan sirna..

Aku takut akan pertemuan,
kerana hujung ceritanya
pasti ada perpisahan..

Tapi dalam segala ketakutan
ku paling takuti untuk tidak mencuba
kerana bila aku mencuba
aku pernah senang hidup dalam terang,
aku pernah merasa manisnya bermimpi indah,
dan aku pernah bahagia dengan satu pertemuan..

Published in: on Mei 8, 2008 at 3:29 pm  Comments (3)  

6 Great Management Lessons (JOKES)

Quite busy lately. so, i just copy some ‘lessons’ for u guys to enjoy.. so, enjoy laughing.. 😀

 

Lesson 1


A man is getting into the shower just as his wife is finishing up her shower, when the doorbell rings. The wife quickly wraps herself in a towel and runs downstairs. When she opens the door, there stands Bob, the next-door neighbor. Before she says a word, Bob says, “I’ll give you $800 to drop that towel.” After thinking for a moment, the woman drops her towel and stands naked in front of Bob. After a few seconds, Bob hands her $800 and leaves. The woman wraps back up in the towel and goes back upstairs. When she gets to the bathroom, her husband asks,
“Who was that?” ”
It was Bob the next door neighbor,” she replies. “Great!” the husband says, “did he say anything about the $800 he owes me?”Moral of the story: If you share critical information pertaining to credit and risk with your shareholders in time, you may be in a position to prevent avoidable exposure

Lesson 2
A priest offered a woman a lift. She got in and crossed her legs, forcing her gown to reveal a leg. The priest nearly had an accident. After controlling the car, he stealthily slid his hand up her leg. The woman said, “Father, remember Psalm 129?” The priest removed his hand. But, changing gears, he let his hand slide up her leg again. The woman once again said, “Father, remember Psalm 129?” The priest apologized “Sorry, but the flesh is weak.” Arriving at their destination, the woman sighed heavily and went on her way. On his arrival at the church, the priest rushed to look up Psalm 129. It said, “Go forth and seek, further up, you will find glory.”

Moral of the story: If you are not well informed in your job, you might miss a great opportunity

Lesson 3
A sales rep, an administration clerk, and the manager are walking to lunch when they find an antique oil lamp. They rub it and a Genie comes out. The Genie says, “I’ll give each of you just one wish.” “Me first! Me first!” says the admin clerk. “I want to be in the Bahamas, driving a
speedboat, without a care in the world.” Puff! She’s gone. “Me next! Me next!” says the sales rep. “I want to be in Hawaii, relaxing on the beach with my personal masseuse, an endless supply of Pina Coladas and the love of my life. Puff! He’s gone. “OK, you’re up,” the Genie says to the manager. The manager says, “I want those two back in the office after lunch.”

 

Moral of the story: Always let your boss have the first say
Lesson 4
An eagle was sitting on a tree resting, doing nothing. A small rabbit saw the eagle and asked him, “Can I also sit like you and do nothing?” The eagle answered: “Sure, why not.” So, the rabbit sat on the ground below the eagle and rested. All of a sudden, a fox appeared, jumped on the rabbit and ate it.

Moral of the story: To be sitting and doing nothing, you must be sitting very, very high up

Lesson 5
A turkey was chatting with a bull. “I would love to be able to get to the top of that tree,” sighed the turkey, “but haven’t got the energy.” “Well, why don’t you nibble on some of my droppings?” replied the bull. They’re packed with nutrients.” The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reach the lowest branch of the tree. The next day, after eating some more dung, he reached the second branch. Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree. He was promptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree.

Moral of the story: Bullshit might get you to the top, but it won’t keep you there

Lesson 6
A little bird was flying south for the winter. It was so cold the bird froze and fell to the ground into a large field. While he was lying there, a cow came by and dropped some dung on him. As the frozen bird lay there in the pile of cow dung, he began to realize how warm he was. The dung was actually thawing him out! He lay there all warm and happy, and soon began to sing for joy. A passing cat heard the bird singing and came to investigate. Following the sound, the cat discovered the bird under the pile of cow dung, and promptly dug him out and ate him.

Moral of the story: (1) Not everyone who shits on you is your enemy (2) Not everyone who gets you out of shit is your friend (3) And when you’re in deep shit, it’s best to keep your mouth shut!

 

 

 

 

Published in: on April 23, 2008 at 11:22 am  Comments (2)  

Saya Telah DiTag..

wah, seronoknye first time di tag dan trime kaseh kepada daoz kerna memberi peluang ini, hehehe.

1. At what age do you wish to marry?
# Err, u mean my next marriage? haha, kidding.. maybe 30 or ++

2. If you can turn into anything, what do you wish you can turn into?
# An invisible man, boleh skodeng2, hahaha…

3. If you were stranded on an desert island, who are the 3 blog buddies you would take with you? Why?
# Abbas – Boleh jadi imam,  time ni la kite patut tobat byk2…
# Judo – Die kuat, leh suh buat shelter, cari kayu api, cari makanan, pendek kata, jadi balaci la, hahaha
# Tito – Hah, die ni bleh jadi tukang masak, pandai masak die ni.

4.Where is the place that you want to go most?
# erm, i would say JAPAN.

5. If you have one dream to come true, what would it be?
# To rule the world, muahahaha..

6. Do you believe in seeing the rainbow after the rain?
# Of course la, kan time blaja sains dl dh ajar bab pembiasan.

7. What are you afraid to lose the most right now?
# Losing control of myself..

8. Do you want your first born child to be a girl or boy?
# A boy, and twin would be nice, hehehe..

9. If you meet someone you love, would you confess to him/her?
# Er, yes.. but maybe takes some time to confess, hehehe..

10. List out three good things of the person who tagged you.
# Daoz? emm.. baik ati, kacak dan disukai ramai.. hik3..

11. What colour do you like? Why?
# Hitam kegemaran ku.. nama saya RIE, hik3.. y? match ngan semua warna.

12. What type of person do you hate the most?
# B.A.C.K.S.T.A.B.B.E.R

13. What would you do if you won a million dollars?
# Bayar utang, buat modal bisnes n many more..

14. What is your ambition?
# Multi-Billionaire, hohoho..

15. If you are given a chance to meet one of your friend right now, who would it be?
# Fendy. Aku nak naruto!!!!

16. If you have a chance, which part of your character would you like to change?
# Erm, sikap ske melengah2kan keje.. very dangerous disease.

17. What would you most want to achieve right now?
# To excel my business.

18. What do you think is the most important thing in your life?
# Money.

19. If there’s one thing in your life you want to do but yet unable to, what would it be?
# nak blaja sign language and playing piano. teringin sangat2…

20. Among all the questions asked, which one do u like most? Why?
# 1. y? soal kawen tu, mesti la seronok, hahaha.


And these are the next lucky persons, you have been tagged! :p

1. Raja Azrul
2. Azwan
3. Tito
4. Syafiq
5. Bob

 

 

Published in: on April 8, 2008 at 12:13 pm  Comments (11)  
Tags:

Dark Side

I do believe that everyone in this world has their own dark side. well, at least i know i have. i may appear as “good boy” in every person’s eye that i have met, but believe me, im not that good as people expected. i have my own dark side, which i thought as the most evil ‘thing’ that ever exist in me. sometimes, without any warning, without any sign, i will had an urge to reveal this dark side, and when it happen, i will advice people around me not to get too close to me. its not a split identity or any psychological problem, its just something that makes me, me.

owh, this dark side of me has name too, but sorry, im not going to share it with u guys. This dark side of me creates most of the darkest secret that i ever possessed. so, if you wanna be fren with me, you have to accept the way i am now. if you cannot, then just walk away and no one will be hurt. thank you.

128297177299220000drjekylmrh.jpg

Published in: on April 2, 2008 at 3:54 pm  Comments (1)  

Err, ntah…

When you refuse me
You confuse me
What makes you think I’ll let you in again?
Think again my friend
Go on misuse me and abuse me
I’ll come out stronger in the end

And does it make you sad?
To find yourself alone
And does it make you mad?
To find that I have grown
I’ll bet it hurts so bad
To see the strength that I have shown

aku agk sibuk minggu ni. siri Milikya Kembali kemungkinan tidak dapat dikeluarkan minggu ni, tp insyaAllah minggu depan siri 2 akan diterbitkan (cewah, mcm majalah plak). so, sementara tu, bace jer la entry2 yang merapu2 dl, hehehe. owh ya, kepada yang telah mengomen siri 1, terima kasih atas komen yang membina dari anda. insyaAllah for the next series, i’ll improve my writing. thanks again.

Published in: on Mac 27, 2008 at 12:20 pm  Tinggalkan Komen  

Sweetest Goodbye

Where you are,
seems to be as far as an eternity
Out stretched arms, open hearts
and If it never ends, then when do we start?
I’ll never leave you behind,
or treat you unkind,
I know you understand
And with a tear in my eye
give me the sweetest goodbye,
that I ever did receive…

Published in: on Mac 26, 2008 at 8:48 am  Tinggalkan Komen  

Barang Lama

Minggu lepas, ada dua cuti (hanya di sabah & sarawak) sempena memperingati dua peristiwa penting yang berkaitan dengan dua agama. Pertama, Maulidur Rasul yang jatuh pada 20/3/2008 bersamaan 12 rabiulawal 1429 hijrah dan kedua Good Friday yang jatuh pada hari berikutnya. Bagi orang Islam, memang sedia maklum bahawa pada 12 rabiulawal setiap tahun akan di sambut sempena memperingati hari keputeraan Rasul Junjungan kita, Muhammad s.a.w. Tapi mungkin ada yang tidak tahu apa itu Good Friday. Good Friday pula disambut oleh orang-orang yang beragama Kristian sempena memperingati hari penyaliban Jesus. Ada juga yang memanggil ia sebagai Holy Friday atau Great Friday. Tentang tarikh ia disambut pula tidak pula berapa diketahui, yang aku tahu memang setiap tahun pasti ada Good Friday (itu pun aku ketahui melalui kalendar cuti). siapa-siapa yang tahu, boleh bagi info kat aku ya, hehehe.

ok, aku kat sini bukanlah nak tulis detail pasal dua peristiwa penting tersebut, tu mukadimah je. yang aku nak kisahkan disini ialah oleh sebab dua hari tersebut jatuh pada hari khamis dan jumaat, maka aku ada cuti yang agak panjang untuk balik ke rumah aku di KK. ya, inilah sebenarnya yang aku nak cerita, CUTI, hahaha.

Cuti aku kali ini macam cuti biasa juga, cuma kali ini aku banyak memerap di rumah. ada lah gak keluar jalan-jalan, tengok keindahan panorama malam, tapi kebanyakan masa aku habiskan di rumah (kerana minggu itu aku ketiadaan tonggak utama perancang aktiviti). Oleh kerana tiada benda nak buat, aku pun menyelongkar barang-barang lama aku. Semua barang-barang yang sudah tidak terpakai disimpan dalam bilik aku (bilik tidur merangkap bilik dimensi penyimpanan barang). Aku terjumpa beberapa barang yang betul-betul buat aku mengimbau kisah-kisah zaman muda-muda dulu, hehehe. Antaranya ialah:

1. Badge sekolah rendah (2 jenis sekolah rendah).
2. Metrik kad sekolah menengah (2 jenis kad metrik).
3. Koleksi buku komik Penyiasat Remaja (tinggal x smp 10 buah, sadisnya).
4. Lima (batang) rekoder.

Dulu bapa aku bekerja di JKR, jadi banyak kali transfer tempat. hampir seluruh daerah di Sabah aku dah merasa. Sebab tu aku ada dua sekolah rendah. Satu di SK Pekan 2, Lahad Datu dan satu di SK Tanjung Aru 1, KK. Lepas lulus cemerlang UPSR, aku terbang ke bumi kenyalang, masuk MRSM Kuching. Time tu kt Sabah MRSM takde lagi. Lepas tiga tahun belajar MRSM Kuching, aku transfer pula ke bumi semenanjung, masuk MRSM Jasin, Melaka. Sebab tu aku ada 2 kad metrik time sekloah menengah. Time blajar kt U lg la, sampai 4 kad metrik aku ada. bukan hilang, tapi U aku tu memang rajin tukar pesen kad metrik, tu yang ada sampai 4 tu.

Time sekolah menengah, satu kegemaran aku ialah mengumpul komik Penyiasat Remaja. Komik lain pun aku minat baca gak, tapi kawan-kawan aku yang kumpul, aku tumpang baca je, hehehe. Aku suka betul ngan Penyiasat Remaja ni, watak utama dia Hajime Kindaichi dan pembantu setia dia Miyuki Nanase. Cara dia selesaikan kes-kes pembunuhan dan motif di sebalik pembunuhan betul-betul menarik hati aku. Sampai sekarang aku baca lagi komik tu tapi dah tak dapat kumpul sebab macam dah takde pun komik tu kt kedai. Siapa-siapa yang boleh bantu aku dapatkan koleksi penuh komik ni, sila lah berhubung dengan aku coz aku memang gilakan komik ini. Dulu aku hampir mengumpul koleksi penuh komik ni (coz tak pernah miss beli), tapi banyak yang hilang. Ada kawan pinjam tak pulangkan lah, missing in action la (hahaha), macam-macam lagi la. So, siapa-siapa yang boleh tolong aku, hulurkan bantuan, ringankan beban…

Semua ahli family dan kawan-kawan aku tahu yang aku gemar meniup rekoder. Entah la, mungkin sebab alat ni je yang aku tau main, hahaha. Macam-macam lagu aku mainkan. Semua pun main cari note sendiri (sebab aku ni buta note). Tapi ok la, setakat ni mungkin ada la kot dalam 50 lagu aku dapat main (tidak termasuk lagu kanak2 riang). Tapi tak tersangka pula aku menyimpan sampai 5 batang rekoder. Aku ingat hilang je selama ni, sebab tu asyik bweli baru je (bukan mahal pun). Satu benda yang aku teringin nak belajar ialah bermain piano tapi takde peluang lagi. Mungkin suatu hari nanti, insyaAllah.

itulah serba sedikit tentang barang-barang lama yang betul-betul menyimpan banyak kenangan di zaman muda mudi. Lepas ni aku nak selongkar lagi barang-barang lama, mana tahu terjumpa lagi barang-barang yang menyimpan seribu satu kenangan di zaman nan silam, hahahaha. sekian untuk kali ini, terima kaseh.

Published in: on Mac 25, 2008 at 10:31 am  Comments (2)