Catching Up..

Ramadan di Tagibang

1st of all, assalamu’alaikum semua… lama x update blog n kali ni aku akan cube update ape yang patut.

Mula2 nak crite pasal ramadan aku di Tagibang. Being minority (the only muslim here) is not that fun. lebih2 lagi dalam bulan puasa ni. Sangat mencabar dan menguji kesabaran. Biasa kalau berpuasa di rumah, ada mak yang urus. Kalau time blaja dulu pegi cafe jer beli makanan. Tapi kat Tagibang ni, aku terpaksa memasak dan menguruskan segala-galanya sendiri. Dah la sumber makanan terhad, terpaksa menjadi kreatif untuk mempelbagaikan makanan. Hari ni masak nasi goreng ikan masin, esok masak terung bakar goreng ngan telur, next day wat plak nasi goreng pattaya. Kalo rajin petang2 aku akan goreng cucur bawang. Kdg2 mintak buah cempedak atau tarap kt org2 kampung and goreng wat cucur. Dapat gak la merasa manisan kt cni. Aku rase, dalam setaun trainning masak ni, aku dah bleh buka kedai makan, huhuhu.

Tarawikh? emm, tarawikh sorang2 jer la nmpknye, huhuhu.

Apa itu Puasa

Ade sehari tu sorang murid aku tanye aku lepas sekolah, “cikgu dah makan tengahari?” Aku pon jawab, “cikgu harini puasa”. Dia senyum and trus blah. Keesokan harinya, dia tanye lagi soalan yang same and aku pon jawab gk la, “cikgu puasa”. The next day, dia ulang soalan yang same and aku pon pandang die and tanye “Awak ni tau x maksud puasa?”. Dia menggelengkan kepala. laa, ingatkan selama ni bertanya die tau maksud puasa.

Aku pon terangkan kt die ape tu puasa. Yang simple2 jer la. Aku cakap puasa ni bagus mengajar kita untuk memahami kesusahan orang lain sebab dalam sehari kita makan sekali jer, tu pon makan berat2 time buka jer. Die pon pandang aku and cakap “kalau begitu, kami kat rumah pun puasa la sebab kami pun makan sekali jer dalam sehari”. Aku terdiam, tatau nak ckp ape lpas die ckp camtu. Ternyata, bulan Ramadan kali ni bukan sahaja begitu mencabar, tapi betul2 mengajar aku untuk bersyukur di atas segala nikmat yang Allah berikan. Di kala kita selalu berboros membeli makanan dan juadah berbuka puasa, ade juge golongan yang rupe2nye “berpusa” sepanjang hidup mereka. So, hargailah segala apa yang kita ada sekarang dan sentiasalah bersyukur kerana bukan semua orang di dunia ini dilahirkan bernasib baik.

Hari Raya

Tahun ini aku akan beraya di KK. Kebetulan 28 Ramadan nanti kazen aku akan bernikah n nk bersanding time raye, so raye kali ni mmg akan bizi. Preparation? Em, xde pape sgt, pkai baju raye taun lepas jer. My mom n adik2 lain plak critenye. Taun ni mmg taun diorang wat runway coz baju raya diorang dah cukup nak wat satu koleksi fashion show, hahaha. Aku dapat cuti agk lame, so dpat la merasa makanan sedap2 dulu kat bawah sebelum naik semula ke Tagibang, huhuhu. owh, aku juga merancang nak wat majlis sket kt Tagibang nnt, nk wat open house. Sape2 yang rajin tu, sila lah dtg umah aku kt Tagibang, hehehe. Sbnrnye aku nk dedahkan ngan budak2 aku tentang aidilfitri ni. Sekurang2nye diorang dpt merase beraye wpon ngan sorang cikgu jer, huhuhu.

Cuti Akhir Tahun

Dalam bulan disember nanti aku igt nak gi Semenanjung lagi. Ade beberapa orang rakan yang akan melangsung perkahwinan. So, kalo ade rezeki and xde aral yang melintang, dapat la aku bercuti kt Semenanjung utk beberapa ketika. Bercakap pasal kahwin ni, family aku dah start tanye aku mcm2. Tensen tol. Nak2 kezen aku yang sorang ni nak kawen (umo kitorang same), lagi la tinggi pressure aku, huhu. Parents aku pon mcm dah sibuk tanye bile nak dapat cucu. Adesss… Rasenye diorang kene tunggu lame lagi la kot coz kawen xde dalam perancangan aku dalam masa yang terdekat ni. Lain la kalau jodoh aku dah sampai, tu mmg lain crite la. Tp wat mase skrg aku mmg x merancang.

Ok la, stakat ni jer la kot wat mase ni. Ape2 pon, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan2 semua. Maaf luaran dan dalaman =)

Sekian.

Published in: on September 26, 2008 at 1:45 pm  Comments (6)