Cikgu@Tagibang

A little new update of myself (n the blog too): Im a teacher rite now.

Yerp, for five years studying software engineering, i end up being a teacher. Well, its not a bad thing at all because i love my job (maybe because the gov pay me good salary, hahaha).

Tempat aku mengajar adalah sangat terceruk di pedalaman Sabah. No electricity and not even single network coverage can go thru the wilderness of this place. The access road is very poor and if its rain, we will be lost contact with the outside world. My school called SK Tagibang. Terletak di kawasan hutan berbukit di daerah Kota Marudu (but actually the place is closer to Ranau). Nothing much you can do here. I mean, nothing ‘modern’ thing you can do. No internet, no tv, nothing. But i find something for myself that can kill my boredom. Everyday, after school, i cook for lunch that will last until dinner. After having lunch, done my Rancangan Pengajaran Harian (RPH), i’ll go jungle tracking with some of my fellow student. Try to explore the beauty of the Tagibang Jungle. Before maghrib, go to sungai, catch some fish to make lauk for dinner. At nite, i’ll go to other cikgu’s house, talking with each other, sharing experience and so on.

Teaching here is kinda like having camping actually, but in a very long, long period. A lot of outdoor activity you can do. Teaching here also needs a high survival skills and it tooks a lot of courage to stay longer here in Tagibang. I have the skills now and hopefully i can gain more courage to stand the place as long as possible.

So, to all my friends out there, sape2 yang pernah kontek aku, im very sorry coz x dapat nak reply or receive your messages. Tapi aku still pakai no yang lame, x tukar lagi. Cuma it will be only active during school holiday when im at my home at KK.

OK, till the next school holiday, tata~

Advertisements
Published in: on Ogos 26, 2008 at 1:23 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://imnotperfect.wordpress.com/2008/08/26/cikgutagibang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 KomenTinggalkan komen

  1. jadilah cikgu yg gigih seperti zamrie..

    selamat pagi cikgu..huhu~

    klu den la,,xtau ar nak idup camne kt situ..xsampai seminggu lg,.konpem menangis la..hikhik..terkesima semasa zamrie critakan pengalaman nye jd cikgu..

    imnotperfect: bkn bob jer yg terkesima, org yang mengalami ni pon terkesima ngan keadaan kt situ, hahaha.. pape pon, its a whole new experience that i’ll never forget.

  2. tak pe la Mr Zam. Jauh perjalanan luas pengalaman…

    imnotperfect: yerp, btol kate madam. byk pengalaman yang saya dapat jadi cikgu di pedalaman ni, hehehe

  3. abg zam
    mis u laaaa
    hari tu pun jumpe kejap je
    tapi best sangat dengar abg zam citer pasal pengalaman abg zam tu
    pengalaman yang bukan semua org bleh dapat
    kan??
    hmm..ape2 pun…nida doakan yg terbaik utk abg zam
    selamat mengajar~

    imnotperfect: tu la, skejap je kite dapat jumpe. xpe, ade rezeki kite jumpe la lagi. tq for ur support n insyaAllah abgzam akan jadi cikgu yang terbaik, hehehe.

  4. bro….. tabik la kat ko…… all the best……

    imnotperfect: hehehe, tq bro..

  5. Er aku xtaktau la camner ko bleh bertahan kalo 5 tahun lg… ha3. mahu ko kuar nnt hp pn x kenal. ha3. juz a joke. gambatte kudasai… sbnrnyer ko lbh beuntung dpt pegi ctu… lepas ni jimat la letrik kt umah ko. ha3

    imnotperfect: hahaha, mmg jimat abes.. kalo kt sane ape2 bil pon x pyh bayar..

  6. Hii… My first Komen. All the Best Zamrie….

  7. assalammualaikum
    seronok ka dekat SK Tagibang?
    nama saya Hafezam, saya akan mula mengajar di SK Tagibang next year.sepatutnya, bulan Ogos hari tuh, tapi ada masalah sikit, jadi saya melapor diri kepada GB ujung Oktober..tak dapat nak tengok sekolah, pasal PK1 tak dapat nak datang Kota Marudu untuk ambil dan hotel kat Kota Marudu tu dah penuh(ada Pesta Jagung)
    saya nak tanya, mmg tak da eletrik langsung ka?generator pun tak da kah?
    i dont mind to be posted in a very ‘Pedalaman” area, but need to prepare myself.
    apa peralatan yang agak-agak diperlukan?
    ada berapa ramai murid dan guru kat sana?
    kalau ada emergency, nak keluar susah tak?
    selalunya, berapa kerap cikgu keluar ke bandar?
    apa lagi ya, …

    anyway, mungkin banyak lagi yang saya nak tanya, tapi nanti dulu la.
    harap cikgu dapat balas ke email saya

    sekian, terima kasih

  8. hai cikgu pa kabar sihat ke?harap2 sihat ya.cikgu knal sa nie,student from sk tagibang.apa kabar cikgu2 disana. sihat juga ke,kesian juga cikgu pula nie?the kirim salam ngan adik2 sa, c allyeron and c richei.banyak b’rsabar ya cikgu? cikgu after puasa.belilah sedia barang2 untuk b’rbuka puasa, cikgu mesti bertahan, kesian pelajar kat sana.diorang sayang cikgu tu,tapi klu tu memang kehendak cikgu apa blh buat?….krm salam sa ngan cikgu mahani,all teacherlah..sa ucapkan terima kasih but cikgu sanggup mengajar kat sana walaupun pedalaman,sorry but ganggu cikgu…..bye…

  9. siok gak ceta ko ni kan…..

  10. sabar arr ckgu..msti da hikmah dsbalik sume nie..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: